2016-09-22 15:16:03• hírek • Szatmár.ro

Két hidat is építettek, helikopterrel is mentettek a Szőke Lavina 2016 katonai gyakorlaton

Románia, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna legjobb műszaki katonái, valamint osztrák és amerikai megfigyelők vettek részt a Kakszentmártonban, a Szamos partján tartott többnapos katonai gyakorlaton. Csütörtökön, a zárónapon a sajtó munkatársainak is bemutatták az elmúlt napok eredményeit.

A Szőke Lavina katonai gyakorlat állandó résztvevői Románia, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna. Minden évben más ország ad otthont a gyakorlatnak, négy évvel ezelőtt például Brailán, a Duna-parton találkoztak a műszaki katonák, azt megelőzően négy évvel pedig Szatmár megyében volt a nemzetközi gyakorlat. Ugyanott, ahol idén is tartották, Kakszentmártonban, a Szamos-parton.

Az idei gyakorlat viszont minden eddiginél komplexebb volt, már csak a tevékenységek számának tekintetében is.

Elsőként egy áradás által elsodort gépjárművet mentettek ki a folyóból, majd a másik partról motoros csónakok segítségével mentették ki a bajba jutottakat. A Szamoson két hidat is építettek, az egyiken két sávon is lehet közlekedni - ezt a vízen úszó darabokból állították össze. Egy másik, kisebb hídnak fából építettek tartószerkezetet, sőt azt is bemutatták, hogy egy speciális gép hogyan veri le ezeket a földbe.

Láthattunk egy komplex víztisztító készüléket, sőt, a bátrabbak meg is kóstolhatták az ezzel előállított vizet. Összeállítottak egy tábort is, ahol a bajba jutottakat kezelték, majd egy katonai mentőhelikopter érkezett és elvitt egy sérültet.

Egy másik helikopter ellátmányt dobott le, közben pedig egy nagyobb gödör okozta útakadályt is leküzdöttek, egy lánctalpas jármű segítségével a helyére illetszve az átkelőt. Önkéntes tűzoltók töltést építettek homokzsákokból, profi tűzoltók lángokkal küzdöttek, majd egy tűzszerész aknát keresett - szóval valóban változatos volt a gyakorlat.

Zárásként a négy alakulat tagjaiból néhány személyt előléptettek.

Jövőre Szlovákiában lesz a következő Szőke Lavina.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: